Portal
Care

7 tips om de applicatie infrastructuur van uw zorginstelling te beveiligen

Bij veel zorginstellingen draaien de zorgapplicaties al op Infrastructure as a Service (IaaS): een clouddienst waarbij u gebruikmaakt van de IT-infrastructuur van een externe partij. De uitdaging voor zorginstellingen is echter om het gehele applicatielandschap 100% veilig te laten landen op IaaS. Zeker op het moment dat een applicatie al on-premise draait en data heeft gegenereerd.

Contact

Wilt u meer weten over onze diensten?

We helpen u graag verder.

Bij veel zorginstellingen draaien de zorgapplicaties al op Infrastructure as a Service (IaaS): een clouddienst waarbij u gebruikmaakt van de IT-infrastructuur van een externe partij. De uitdaging voor zorginstellingen is echter om het gehele applicatielandschap 100% veilig te laten landen op IaaS. Zeker op het moment dat een applicatie al on-premise draait en data heeft gegenereerd. In deze blog geven we zorginstellingen daarom 7 tips om de applicatie infrastructuur veilig te laten landen op een IaaS-dienst.

Welke zorgapplicaties verdienen extra aandacht?

PACS-applicaties (Picture Archiving and Communication System) en EPD’s (elektronisch patiëntendossiers) verdienen extra aandacht. Deze zorgapplicaties stellen hoge eisen aan een IaaS-omgeving, zowel op het gebied van veiligheid als techniek. In beide gevallen is het enorm belangrijk dat de privacy van medische en persoonlijke data gewaarborgd is.

1. Zorg voor (externe) specialisten

Voor het beheren van een IaaS omgeving en hosten van applicaties heb je specialisten nodig. In de krappe IT-markt is het echter lastig om ze te vinden. IT-professionals zijn schaars en de technologische ontwikkelingen gaan snel. Vandaar dat het in veel gevallen beter is om het huisvesten van applicaties uit te besteden aan een externe specialist.

2. Hybride

Komt u vanuit een bestaande situatie? Begin dan met een hybride vorm. Zo een constructie verspreidt het risico en neemt zorgen van een directeur of IT-manager sneller weg.

3. Connectiviteit

Connectiviteit is een belangrijk aandachtspunt bij het zorgeloos laten landen van applicaties op een IaaS-structuur. Zorg dat u de datastromen binnen de organisatie goed in kaart brengt en goed nadenkt over de blauwdruk van uw architectuur.

4. Veiligheids- en toegangsbeleid

Voldoe aan veiligheidsstandaarden door een combinatie van fysieke beveiligingstools en toegangs- en rollen beleid.

5. Supportniveau

De inside-kennis op het gebied van techniek ontbreekt soms bij zorginstellingen. In dat geval is het belangrijk om te kiezen voor een IaaS-partner die een hoog supportniveau levert.

6. Certificering

Heeft de IT-partij die u helpt bij het migreren van applicaties naar een IaaS-omgeving ook de juiste certificeringen? Denk aan ISO-certificeringen, NEN-certificaten op organisatieniveau en het certificeringsniveau van individuele medewerkers.

7. Backup

Een IT-partner kan natuurlijk ook onverhoopt failliet gaan. Het hebben van een goede exit strategie is daarom cruciaal. Daarnaast is het ook essentieel om vanuit het oogpunt van disaster recovery op regelmatige basis goede backups te maken.

Steve Ramdharie - DataplacePascal Kruijmel - Dataplace

ContactOnze experts

Wilt u meer weten over onze diensten?

We helpen u graag verder.