Portal
Voordelen colocatie

De 7 voordelen van een colocatie voor uw organisatie

Colocatie is een prima manier om uw IT-infrastructuur veilig en betrouwbaar te (laten) beheren. Lees in dit artikel alles over de voordelen van colocatie.

Wilt u meer weten over colocatie voor uw organisatie?

Laten we kennismaken

Wilt u meer weten over colocatie bij Eurofiber Cloud Infra? En bent u op zoek naar een deskundig advies? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op voor een (virtuele) kennismaking.

Een krachtige en flexibele IT-infrastructuur is van vitaal belang voor de continuïteit van een moderne organisatie. De beschikbaarheid en veiligheid van data moeten vanzelfsprekend zijn. De grootste dataverbruikers (denk aan de Googles en Facebooks van deze wereld) bouwen daarom hun eigen datacenters, maar voor de meeste organisaties gaat dit een stap te ver en is colocatie een aantrekkelijk alternatief. Met colocatie blijft u in control en hoeft u zelf niet te denken aan uitdagingen als: 

  • weinig ruimte om zelf servers te plaatsen;
  • een sterke behoefte aan hoogwaardige connectiviteit;
  • het beveiligen van eigen serverruimtes.
  • Opslag van groeiende hoeveelheid aan data.

Maar wat is colocatie precies? En wat zijn de belangrijkste voordelen van deze dienst? U leest het in dit artikel.

Wat is colocatie?

Bij een colocatie oplossing worden uw eigen servers en netwerk apparatuur in  1 of meerdere serverkasten (racks) van een datacenter geplaatst. Deze apparatuur blijft eigendom van uw organisatie en u bent zelf verantwoordelijk voor het functioneren van de hard- en software. Tegenover een maandelijks bedrag kan er gebruik worden gemaakt van een betrouwbare netwerkverbinding, kastruimte, stroom en andere faciliteiten zoals koeling. De hoeveelheid ruimte (rackspace) die een bedrijf afhuurt, hangt af van de digitale behoeften van de organisatie. Rackspace wordt meestal uitgedrukt in rack units (U).

Bij colocatie kunt u kiezen uit een van de onderstaande mogelijkheden:

  • Rackspace. Dit is ideaal voor organisaties die geen grote server hebben. U huurt een rack bestaande uit 47 HE (hoogte eenheden) of een ½ rack (20 HE)  of ¼ rack (10HE) daarvan. 
  • Heeft u meer ruimte nodig? Dan kiest u voor een private corridor, suite of cage. Die bevatten meerdere racks en bieden voldoende ruimte voor grote IT-infrastructuren en optimale privacy.
  • Een twin-datacenteroplossing. Dit houdt in dat u uw IT-infrastructuur onderbrengt op een tweetal geografisch gescheiden locaties. De kans op downtime wordt zo nog kleiner, terwijl u tegelijkertijd profiteert van continue back-ups en synchrone datareplicatie.   

De voordelen van colocatie

Colocatie heeft significante voordelen voor veel bedrijven, zowel op het gebied van betrouwbaarheid als kosten. We zetten de 7 belangrijkste voordelen voor u op een rij.

1. Hoge betrouwbaarheid

Het IT-netwerk is tegenwoordig de ruggengraat van elke onderneming. Zonder goed functionerende applicaties en IT-systemen raken bedrijfsprocessen verstoord en kunt u klanten niet het kwaliteits- en serviceniveau bieden dat ze verlangen. Ook medewerkers kunnen niet vooruit zonder een betrouwbare IT-infrastructuur. 

Door te kiezen voor colocatie, kiest u voor een uitzonderlijk hoge betrouwbaarheid. Colocatie-datacenters zijn doorgaans redundant ingericht. Dit wil zeggen dat er back-up stroomgeneratoren, een uitstekende fysieke beveiliging (24 uur per dag en 365 dagen per jaar bewaakt en alleen toegankelijk voor geautoriseerde personen), meerdere netwerkverbindingen en dubbel uitgevoerde koelingssystemen aanwezig zijn. Dit zorgt voor een niveau van betrouwbaarheid dat u in-house nooit kunt realiseren. Het risico op dataverlies of langdurige downtime door oorzaken als stroomuitval, beveiligingsrisico’s, slecht beheerde apparatuur of natuurrampen slinkt aanzienlijk.

2. Kostenbesparing

Colocatie schept ook ruimte voor kostenbesparing. Tenzij uw apparatuur een enorme hoeveelheid ruimte nodig heeft, zullen de kosten voor het gebruiken van een colocatie-optie lager zijn dan het volledig zelf beheren van de IT-infrastructuur. Hiervoor zelf een hele afdeling inrichten is kostbaar, zowel op het gebied van personeel als technologie en stroom. 

Vergeet ook niet dat de kosten voor beveiliging en redundant uitgevoerde voorzieningen bij colocatie deel uitmaken van de vaste prijs die u betaalt aan de hostingprovider. Bij het intern hosten van uw serverlandschap komen die nog bovenop de bedragen die u kwijt bent aan extra personeel en technisch onderhoud. 

3. Zekerheid 

Colocatie helpt ook bij het vergroten van uw uptime en zekerheid. Denk hier bijvoorbeeld ook aan onvoorspelbare kosten. Voor colocatie betaalt u een vast bedrag per maand, waardoor u heel goed kunt voorspellen wat u precies kwijt bent aan het beheren van uw IT-infrastructuur. U elimineert onvoorspelbare factoren zoals het inhuren van extra beveiligingspersoneel, kostbaar onderhoud van apparatuur, kantoormigratie of stroomuitval.

4. Geografische flexibiliteit

De plek waar een datacenter staat, is ook belangrijk. Er is bijvoorbeeld wet- en regelgeving die voorschrijft dat bepaalde gegevens alleen in een datacenter op Nederlandse of Europese bodem mogen staan. Daarnaast hebben veel organisaties er een beter gevoel bij als hun data dicht bij huis en de gebruikers staan. Bij colocatie kunt u meestal zelf de locatie van het datacenter kiezen. Zo houdt u de afstand tussen datacenter en gebruiker beperkt.

5. Schaalbaarheid

Groeit uw bedrijf snel? Dan neemt de behoefte aan extra resources en serverruimte vanzelfsprekend ook toe. Een belangrijk voordeel van colocatie is dat u in zo’n geval snel en makkelijk servers en ondersteunende apparatuur toevoegt. Heeft u alle apparatuur in een eigen serverkast staan? Dan is het meestal veel lastiger en duurder om snel uit te breiden. 

6. Fysiek datacenter en apparatuur in eigendom

Colocatie betekent dat u een beveiligde ruimte in een fysiek datacenter huurt, inclusief stroom, koeling en connectiviteit. Tegelijkertijd houdt u het volledige eigendom over uw apparatuur. Dit geldt ook voor het fysiek onderhouden van de hardware. Dit eigendomsaspect is enorm belangrijk voor organisaties als gemeenten en zorginstellingen. Die werken namelijk met veel gevoelige informatie en zijn gebonden aan strenge regels op het gebied van data- en privacybescherming. 

7. Ondersteuning en ontzorging

Colocatie zorgt ook voor een stuk ondersteuning en ontzorging. U kunt er met een gerust hart vanuit gaan dat uw IT-infrastructuur in handen is van gecertificeerde experts met een ruime technische bagage. 24/7-ondersteuning is onderdeel van de dienstverlening en zorgt ervoor dat uw mensen zich niet bezig hoeven te houden met technische randzaken. Ze kunnen zich dus volledig richten op hun kerntaken.

Laten we kennismaken

Colocatie bij Eurofiber Cloud Infra

Bent u op zoek naar betrouwbare huisvesting voor uw IT-infrastructuur met 100% uptime, flexibele groeimogelijkheden, goed advies en energiezuinige koelingstechnieken? Dan zit u bij Eurofiber Cloud Infra goed. Onze datacenters (Tier III) voldoen aan hoge standaarden op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid en redundantie. Bij ons kunt u rackspace huren, maar ook kiezen voor twinning, een private cage, suite of corridor. Tevens kunnen we u ook helpen op het gebied van Consultancy, Colocatie, Cloud en Connectiviteit.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar +31 (0)88 32 827 52 of via de onderstaande button het contactformulier in.