Portal
Cloud

Cloud Storage

Overweegt u over te stappen naar cloud storage? Op deze pagina leggen we uit wat het is, wat de voordelen zijn en waarom u gebruik moet maken van cloud datacenters.

Contact

Wilt u meer weten over onze diensten?

We helpen u graag verder.

Wat is cloud storage?

Cloud storage is een model van door netwerken verbonden opslag waarbij uw gegevens niet worden opgeslagen op dedicated servers, maar op virtuele servers. Deze worden meestal beheerd door derden, waardoor u geen nieuwe fysieke hardware hoeft aan te schaffen. 

Afhankelijk van uw wensen kunt u cloud storage kopen of leasen, hierdoor betaalt u alleen voor de ruimte die u nodig heeft of gebruikt. Door de virtualisering van de servers kunnen datacenters gemakkelijk opslagcapaciteit toevoegen of weghalen. Zij kunnen dit doen doordat deze virtuele omgeving kan bestaan uit meerdere fysieke servers. Hierdoor kunt u op uw beurt makkelijk op- en afschalen.

De 5 voordelen van cloud storage

1.Via het internet

Doordat u nu toegang krijgt tot uw gegevens en bestanden via het internet, kunt u ze overal openen en bewerken. Uw apparaat wordt verbonden met de opslaglocatie in het datacenter om uw bestanden en gegevens te openen. Dit kunt alleen u. Het is veilig opgeslagen zodat niemand anders bij uw bestanden en gegevens kan. 

2. Automatische synchronisatie

De bestanden die u bewerkt en opslaat in de cloud storage worden automatisch gesynchroniseerd met alle apparaten die u hierop heeft aangesloten. Op deze manier kunt u uw bestanden bekijken op zowel uw computer, als uw telefoon of tablet. Zo kunt u ook in dezelfde bestanden samenwerken met anderen die zijn aangesloten op de cloud storage, zoals collega’s.

3. Toegangsrechten

Een cloud storage oplossing is de meest veilige manier van bestanden bewaren en delen. U beslist wanneer u bestanden wilt delen en met wie. Wanneer dit niet meer nodig is, kunt u dit recht ook weer intrekken. Zo weet u altijd wie waartoe toegang heeft.

4. Versleuteling en beveiliging

Een alternatieve opslag is het gebruik van USB-sticks. Deze manier van gegevens en bestanden opslaan kan alleen snel geïnfecteerd raken met een virus en is gemakkelijk kwijt te raken. Wanneer u gebruik maakt van een cloud storage oplossing, zorgt de cloud service provider voor de beveiliging van het datacenter. Zo wordt uw verbinding versleuteld, zodat hackers de verbinding niet kunnen overnemen. Uw data wordt ook versleuteld èn beschermd door een firewall, zodat andere kwaadwillenden hier niet bij kunnen.

5. Kosteneffectief

Doordat een cloud storage oplossing gebruik maakt van de virtuele servers van anderen, hoeft u zelf geen fysieke hardware meer aan te schaffen. De hardware om een eigen server mee op te zetten is vrij duur. Cloud storage bespaart u kosten en geeft u de mogelijkheid om alleen te betalen voor wat u nodig heeft en gebruikt. Dit maakt cloud storage in veel gevallen tot een kosteneffectieve oplossing voor dataopslag.

Lees meer: Cloud-oplossingen van Dataplace ->

Cloud- vs. software defined storage en hyperconverged infrastracture

Met verschillende vormen en structuren van dataopslag is het soms moeilijk door de bomen het bos niet meer te zien. Lees hieronder de verschillen tussen software defined storage, een hyperconverged infrastructure en cloud storage.

Wat is software defined storage?

Software defined storage (SDS) is een software-oplossing die zonder hardware wordt afgenomen. De fysieke hardware wordt gescheiden van software waardoor deze opslag flexibel in te zetten en te beheren is. Hierdoor kan één software-oplossing meerdere opslagoplossingen van hardwareleveranciers combineren, als SAN’s en NAS’s.

SDS vs. cloud storage

Een SDS lijkt op cloud storage, maar is het niet. Cloud storage is een virtuele opslag die bereikt kan worden door een self-service portal. SDS is enkel de laag die data doorvoert naar de cloud en die binnen een cloud omgeving werkt om opslag aan elkaar te verbinden. Daarentegen heeft SDS wel degelijk opslag mogelijkheden, als toegang via een netwerk en beheer en automation software. Hierdoor valt SDS bijna in dezelfde familie als cloud storage.

Wat is hyperconverged infrastructure?

Hyperconverged infrastructure (HCI) is een SDS-oplossing die opslag, rekenkracht, virtualisatie en soms netwerk technologieën in één fysieke unit combineert. Zoals een x-86 gebaseerde, of soortgelijke, server. Dit maakt HCI een soort superset van SDS, dat naast SDS ook netwerk en rekenkracht opties biedt.

HCI vs. cloud storage

De cloud maakt lokale opslag en rekenkracht overbodig. Het runnen van programma’s en het delen van data gaat namelijk geheel over het internet. Dit zorgt voor minder kosten aan het bouwen van een dure IT-infrastructuur. De cloud maakt het mogelijk om alleen de resources af te nemen die nodig zijn. Een HCI ondersteunt de cloud met een simpele en productieve omgeving waarmee u uw database kunt opzetten in de cloud.

Waarom gebruik maken van cloud datacenters?

Een cloud datacenter is compleet anders dan een traditioneel datacenter. Anders dan dat ze beide data opslaan, zijn er geen overeenkomsten. Een cloud datacenter is niet fysiek aanwezig op een locatie binnen de organisatie en loopt geheel online. Wanneer je data is opgeslagen op cloud servers, worden ze automatisch gefragmenteerd en gedupliceerd naar verschillende locaties voor veilige opslag. In het geval van mankementen zorgt het cloud datacenter ervoor dat er een back-up is, zelfs van uw back-up.

Lees meer: De datacenters van Dataplace ->

Fred da Graça - DataplaceSusan Megens - DataplaceOlivier Claessen - Dataplace

ContactOnze experts

Wilt u meer weten over onze diensten?

We helpen u graag verder.