Portal
Server

Infrastructure as a Service (IaaS)

Infrastructure as a Service (IaaS) is een vorm van cloud computing die de laatste jaren flink aan populariteit heeft gewonnen, maar wat is het precies? En wat zijn de voordelen en mogelijkheden van IaaS? Lees verder en kom alles te weten over Infrastructure as a Service!

Inschrijven nieuwsbrief
Contact

Wilt u meer weten over onze diensten?

We helpen u graag verder.

Wat is Infrastructure as a Service (IaaS)?

De Infrastructure as a Service vorm van cloud computing richt zich op de IT-infrastructuur. Een leverancier stelt deze dienst beschikbaar in abonnementsvorm in de cloud. Dit omvat onderdelen als de servers, hardware voor opslag, netwerkvoorzieningen en in sommige gevallen ook de virtuele machines (VM’s). 

Als u kiest voor Infrastructure as a Service blijven deze onderdelen eigendom van de serviceprovider. U neemt ze af als dienst en betaalt alleen voor de onderdelen en resources die u daadwerkelijk gebruikt. De serveromgeving en het besturingssysteem worden virtueel via de cloud geleverd, terwijl u zelf verantwoordelijk bent voor het beheer en inrichting waarbij u eigen software en applicaties installeert en configureert.

Wat zijn de voordelen van IaaS?

Het model van Infrastructure as a Service heeft een aantal voordelen. We zetten de belangrijkste voor u op een rij:

 • U hoeft niet meer na te denken over welke hardware u inzet. De diensten werken op aanvraag en zijn daarom gemakkelijk schaalbaar. Op- of afschalen gaat snel en gemakkelijk;

 • De kostprijs hangt af van het gebruik. U betaalt alleen voor de onderdelen en resources die u daadwerkelijk afneemt;

 • Omdat alle onderdelen in de cloud staan, draagt de serviceprovider in het geval van defecte hardware de kosten voor vervanging. Vaak zijn belangrijke infrastructurele componenten ook redundant (dubbel uitgevoerd);

 • De beveiliging komt meestal voor rekening van de serviceprovider. Omdat dit een gespecialiseerde IT-partij is, levert de serviceprovider vaak een heel hoog beveiligingsniveau;

 • Updates en veiligheidspatches voor de onderliggende infrastructuur worden door de IaaS-leverancier doorgevoerd. U bent dus veel minder tijd kwijt aan het up-to-date houden en managen van uw IT-infrastructuur. Zo kunt u meer tijd en resources investeren in uw corebusiness; 

 • Heeft u vaak tijdelijke softwarepakketten in gebruik? Of ontwikkelt en test u regelmatig software? Dan kunt u testversies van een pakket op de IaaS-server laten draaien. U hoeft zelf geen extra server aan te schaffen, maar betaalt alleen de huurprijs voor de virtuele infrastructuur;

Wat zijn voorbeelden van IaaS?

Het IaaS-model kan op verschillende manieren worden ingezet. Tijd om eens te kijken naar een aantal populaire toepassingen. 

 • IaaS wordt vaak gebruikt voor het opzetten en inrichten van testomgevingen. Dankzij het flexibele karakter van IaaS is het een koud kunstje om snel testomgevingen op te zetten of te ontmantelen. Hierdoor kunt u nieuwe toepassingen sneller op de markt brengen.

 • IaaS wordt ook vaak gebruikt voor het maken en herstellen van back-ups. U hoeft geen grote investeringen te doen in opslag, terwijl u ook veel van de complexiteit wegneemt die gepaard gaat met het maken en herstellen van back-ups op de traditionele manier.

 • IaaS wordt ook ook vaak ingezet bij toepassingen die vragen om high performance computing. Dit zijn complexe problemen of vraagstukken waar onnoemelijk veel data en variabelen bij komen kijken die je alleen met een flexibel inzetbare processor en veel rekencapaciteit kunt analyseren. Denk bijvoorbeeld aan wetenschappelijke klimaatmodellen, financiële modellen of simulaties van complexe natuurverschijnselen (aardbevingen, orkanen, etc.).

 • We genereren en verwerken met zijn allen steeds meer data. Het gericht doorspitten van enorme datasets (big data) vereist een enorme hoeveelheid verwerkingscapaciteit. IaaS levert die op een betrekkelijk voordelige manier.

IaaS en datacenters: hoe werkt dit?

IaaS-platforms staan meestal in externe datacenters. De diensten worden als optie vaak aangeboden in zogenoemde twin-datacenter opstelling, wat inhoudt dat u de IT-infrastructuur verspreidt over twee afzonderlijke datacenters met realtime datareplicatie. Hierdoor is een uptime van honderd procent nagenoeg gegarandeerd. 

Door te kiezen voor een datacenter in Nederland, weet u dat uw belangrijke data altijd worden bewaard volgens de regels die de Nederlandse en Europese wetgeving voorschrijven. Let er ook op dat het datacenter van uw keuze voldoet aan belangrijke standaarden voor informatiebeveiliging. ISO 27001, ISO 9001, ISO 50001, ISO 14001 en NEN 7510 zijn bijvoorbeeld vereist voor organisaties in diverse sectoren die met privacygevoelige of financiële informatie werken.

Bekijk alle datacenters van Dataplace.

IaaS, PaaS en SaaS: wat zijn de verschillen?

Naast IaaS zijn er ook nog PaaS (Platform as a Service) en SaaS (Software as a Service). In hoeverre verschillen deze constructies van elkaar?

PaaS

PaaS gaat een stukje verder dan IaaS. U krijgt een heel platform ter beschikking voor het ontwikkelen, testen, uitrollen en beheren van software. In het geval van PaaS is de serviceprovider niet alleen verantwoordelijk voor de IT-infrastructuur, maar ook voor de beschikbaarheid van virtuele servers, het besturingssysteem en alle belangrijke security componenten. Ontwikkelaars kunnen zich met een PaaS-oplossing helemaal richten op hun kernactiviteiten: bijvoorbeeld op het ontwikkelen van mobiele applicaties en webapplicaties.

SaaS

In het geval van SaaS stelt een leverancier op basis van gebruik of een abonnement software beschikbaar. Veelal aangeboden als een service en toegankelijk via het Internet.  Hierbij betaalt u per gebruiker alleen voor functionaliteit dat u gebruikt. U huurt de software per maand, logt in op een centrale website en krijgt toegang tot de applicatie. Updates komen automatisch beschikbaar. Bekende SaaS-aanbieders zijn Microsoft, Salesforce en Oracle. 

Welke verschillende typen IaaS-opslag zijn er?

Bij het opslaan van een IaaS-oplossing kunt u kiezen uit drie storage-oplossingen.

Block storage

Bij block storage worden data en de onderdelen van uw IT-infrastructuur opgedeeld in en opgeslagen als blokken die elk voorzien zijn van een identificatielabel. Het SAN (storage area network) richt de blokken zo in dat ze door verschillende systeemonderdelen verspreid komen te staan en compatibel zijn met diverse besturingssystemen. Zo creëert u meerdere paden naar data, waardoor u belangrijke informatie snel kunt oproepen.

File storage

Als u kiest voor file storage wordt alles hiërarchisch opgeslagen. Data worden opgeslagen in bestanden, waarna die bestanden worden ondergebracht in mappen. Die mappen zijn op hun beurt weer georganiseerd in directories en subdirectories. 

Object storage

Object storage slaat data en systeeminformatie op een niet-hiërarchische manier op als ‘pakketten’ in een platte structuur. Een API fungeert als de wegwijzer die u helpt om specifieke data en systeeminformatie te vinden.

Bekijk alle storage oplossingen van Dataplace. 

IaaS-checklist

U weet nu wat IaaS is en wat u er allemaal mee kunt. Om het beste uit deze cloudtechniek te halen, is het belangrijk dat een IaaS-oplossing voldoet aan een aantal voorwaarden. Doe uw voordeel met de onderstaande IaaS-checklist:

 • Zorg ervoor dat een IaaS-oplossing toegespitst is op uw branche. Als een serviceprovider bijvoorbeeld nog nooit van HIPAA (een standaard voor privacybescherming in de gezondheidszorg) heeft gehoord, kunt u als zorginstelling beter nog even verder kijken;

 • Kijk kritisch naar de techniek en service. Hoe zit het met de expertise en het trackrecord van een IaaS-aanbieder? Heeft hij de juiste certificeringen en knowhow? En hoe is de kwaliteit en betrouwbaarheid van de ondersteuning die u krijgt?;

 • Een IaaS-oplossing staat niet op zichzelf. Ze moet ook kunnen samenwerken met de rest van uw IT-landschap. Kijk dus ook naar de integratiemogelijkheden met andere software of additionele beveiligingsoplossingen. Een goede IaaS-leverancier heeft een netwerk van zakenpartners waar u terechtkunt voor aanvullende hard- en software; 

 • Ook de datacenters zijn een belangrijk aandachtspunt. Zijn ze goed beveiligd? Welke voorzieningen zijn er aanwezig? Waar staan ze? En welke garanties bieden ze op het gebied van uptime?

Fred da Graça - Dataplace

ContactFred da Graça

Wilt u meer weten over onze diensten?

We helpen u graag verder.