Portal
Server

Wat is colocatie en wat kunt u ermee?

Lees in onze blog over wat colocatie is, wat de grootste voordelen zijn en wat de verschillende mogelijkheden zijn.

Laten we kennismaken

Wilt u meer weten over Dataplace?

Wilt u meer weten over de diensten van Dataplace? En bent u op zoek naar een deskundig advies? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op voor een (virtuele) kennismaking.

Wanneer u uw datacenter wilt verhuizen of uitbreiden, moet dat worden afgewogen tegen de kosten, de operationele betrouwbaarheid en natuurlijk de veiligheid. Met deze overwegingen in het achterhoofd, ontdekken steeds meer bedrijven dat colocatie de beste oplossing biedt, zonder het gedoe van het beheren van een eigen datacenter. Maar wat is colocatie precies en wat kunt u ermee? Dat leest u hier.

Wat is colocatie?

Colocatie, kortweg ook wel ‘colo’ genoemd, is een dienst waarbij de klant een eigen server in de serverkast van een hostingprovider plaatst. Zo kan de klant profiteren van de voordelen van een professioneel datacenter, zonder hier de lasten van te dragen. Tegen een maandelijks bedrag kunt u gebruik maken van een betrouwbare netwerkverbinding, de kastruimte, het stroomverbruik en eventuele andere faciliteiten.

De serverruimte wordt meestal ingekocht bij een professioneel datacenter, maar de hostingprovider kan dit ook in eigen beheer hebben. Anders dan bij een dedicated server is en blijft de server bij colocatie het eigendom van de klant. De klant blijft dan ook zelf verantwoordelijk voor het functioneren van de hard- en software. De hostingprovider en het eventuele datacenter zorgen puur voor de optimale beschikbaarheid van het netwerk.

Colocatie en uw server

De hoeveelheid ruimte die u nodig heeft in de serverkast van de hostingprovider hangt af van uw behoefte. De serverkast wordt in dit geval meestal rackspace (letterlijke vertaling: rekruimte) genoemd en de ruimte hierin wordt uitgedrukt in Rack Units (U). Dus hoe meer servers u wilt plaatsen bij de hostingprovider, hoe meer Rack Units u zult moeten afnemen.

Voordelen colocatie

Er zijn veel voordelen voor bedrijven bij het gebruik van colocatie. Om te beslissen of colocatie iets voor u is, hebben we de grootste voordelen voor u op een rij gezet:

 1. Lagere kosten

  Tenzij uw apparatuur een enorme hoeveelheid ruimte (Rack Units) nodig heeft, zullen de kosten veel lager zijn bij het gebruik van een colocatie-optie.

 2. Uitzonderlijke betrouwbaarheid

  Colocatie-datacenters worden doorgaans gebouwd met de hoogste specificaties voor redundantie. Dit omvat back-up stroomgeneratoren, uitstekende fysieke beveiliging, meerdere netwerkverbindingen en nog veel meer.

 3. Geografische locatie

  U kunt zelf de locatie van uw colocatie-datacenter kiezen, zodat het zich in de buurt van uw gebruikers bevindt.

 4. Voorspelbare kosten

  U betaalt voor colocatie een vast bedrag per maand, waardoor u de kosten goed kunt voorspellen. Afspraken voor colocatie kunnen bovendien voor meerdere jaren aangegaan worden, waardoor u precies weet hoe u uw IT moet budgetteren. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan.

 5. Eenvoudige schaalbaarheid

  Wanneer uw bedrijf groeit, kunt u snel nieuwe servers of andere apparatuur aan een colocatie toevoegen. Wanneer u apparatuur in een eigen serverkast hebt staan, kan het veel lastiger zijn om uit te breiden.

Wat zijn de verschillende mogelijkheden van colocatie?

U kunt op meerdere manieren gebruik maken van colocatie. Van kleine oplossingen, als 1/4e rack, tot meerdere Rack Units in een corridor, cage of suite. Dit zijn de volgende mogelijkheden:

 • Rackspace: Heeft u geen grote server? Dan kunt u ook een rackspace, of een gedeelte daarvan, huren. Zoals een 1/2e of 1/4e rackspace. Hiermee krijgt u een veilige, afgeschermde ruimte om uw server in te plaatsen en heeft u altijd toegang tot uw eigen servers.
 • Private corridor/cage/suite: Heeft u meer ruimte nodig? Dan kunt u een private corridor, -cage of -suite huren. Deze bevatten meerdere rackspaces en bieden support voor grote IT-infrastructuren en optimale privacy.
 • Twin datacenter-oplossing: Wilt u de kans op downtime aanzienlijk verminderen? Dan kunt u uw IT-infrastructuur ook onderbrengen op twee geografisch gescheiden locaties door middel van een twin datacenter-oplossing. Zo blijft u bij dezelfde betrouwbare partij en verkrijgt u synchrone data replicatie en worden er continu backups gemaakt.

Is colocatie iets voor u?

Wij realiseren ons dat het onderbrengen van uw IT-infrastructuur en gevoelige data een hele stap is. Heeft u meer vragen over colocatie of wilt u een van onze colocatie-datacenters met eigen ogen aanschouwen, voordat u beslist of colocatie iets voor u is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag! Bel naar +31 88 328 2752 of stuur een e-mail naar sales@dataplace.com.