Portal
Kiezen van een datacenter

9 punten waar u op moet letten bij het kiezen van een datacenter

Uw IT-infrastructuur onderbrengen in een datacenter heeft diverse voordelen. Lees in dit artikel waar u op moet letten bij het kiezen van het juiste datacenter.

Laten we kennismaken

Wilt u meer weten over de datacenters van Eurofiber Cloud Infra? En bent u op zoek naar een deskundig advies? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op voor een (virtuele) kennismaking.

Gebruikmaken van een datacenter heeft de nodige voordelen ten opzichte van het inpandig onderbrengen van een of meerdere servers. In een kantoorpand ontbreekt het nogal eens aan een goede noodstroomvoorziening, brandpreventie, optimale koeling, de juiste beveiliging en dubbel uitgevoerde internetverbindingen. Daarnaast wordt ruimte ook vaak een probleem naarmate het arsenaal aan IT-apparatuur uitdijt.

Een datacenter is daarom een prima oplossing voor elke organisatie die sterk afhankelijk is van IT-apparatuur en applicaties, en behoefte heeft aan een hoge beschikbaarheid van IT-diensten. Een datacenter is namelijk een hoogbeveiligd industrieel pand dat ontworpen en gebouwd is met één doel: ervoor zorgen dat computerservers met digitale applicaties altijd blijven draaien, 365 dagen per jaar, 7 dagen per week en 24 uur per dag. Datacenters kunnen single- of multi-tenant zijn. In het eerste geval faciliteert het datacenter in de behoeften van een enkel bedrijf. Een multi-tenant datacenter verhuurt ruimte aan meerdere organisaties. Essentiële faciliteiten zoals verbindingen, koelingen en stroomvoorzieningen zijn in datacenters meestal redundant (dubbel) uitgevoerd.

Heeft u eenmaal besloten om uw server(s) en IT-infrastructuur in een datacenter onder te brengen? Dan is het zaak om het juiste datacenter te kiezen. Maar waar moet u op letten bij het maken van die keuze? We zetten een aantal belangrijke zaken voor het kiezen van een datacenter op een rij.

1. De locatie van een datacenter

De locatie is om verschillende redenen een van de belangrijkste aandachtspunten bij het selecteren van een datacenter. Een eerste factor is bereikbaarheid. Hoe gemakkelijk kan iemand van uw bedrijf bij het fysieke datacenter komen? `Wel zo belangrijk als u uw in het gebouw gestalde apparatuur ooit moet upgraden of onderhouden.

Houd ook rekening met de vraag hoe vatbaar een gebied is voor natuurrampen als orkanen, overstromingen, aardbevingen, hevige stormen en tornado’s. Een goed datacenter houdt hier al rekening mee in de bouwfase, maar het kan nooit kwaad om te checken of er extra voorzorgsmaatregelen zijn genomen. 

Ook vanuit het oogpunt van databescherming en privacywetgeving kan de locatie van een datacenter een belangrijk aandachtspunt zijn. Er is namelijk wetgeving die voorschrijft dat u bepaalde gegevens alleen in een datacenter mag opslaan dat in Nederland of op EU-grondgebied staat. Die data onderbrengen in een Amerikaans, Aziatisch of Europees land dat geen EU-lid is, zorgt ervoor dat u niet meer compliant bent met de regelgeving. Daarnaast resulteert een korte afstand tussen het datacenter en uw kantoor vaak in snellere laadtijden. Essentieel in een tijd waarin de gemiddelde internetgebruiker een site verlaat als die meer dan 3 seconden nodig heeft om te laden.

2. Koeling en stroomvoorziening in het datacenter

Intensief gebruikte servers worden snel warm. Dat geldt zeker voor de berg aan apparatuur die in datacenters staat. Let daarom op de aanwezigheid van voldoende koeling in het datacenter van uw keuze. Idealiter zorgt het datacenter voor redundante koelingssystemen door configuratie met meerdere paden. Valt een koelingssysteem uit? Dan is er met deze constructie altijd een reservesysteem aanwezig dat de koelingstaken overneemt.

Ook de stroomvoorziening is een belangrijk aandachtspunt. Is er voldoende stroom beschikbaar? Zijn stroomvoorzieningen ook redundant uitgevoerd? En lopen er voldoende hoogwaardige glasvezelpaden van en naar het gebouw?

3. Netwerkneutraal of niet?

Is een datacenter netwerkneutraal of niet? Ook dat is een vraag die eigenlijk niet mag ontbreken bij het selecteren van een datacenter. Een netwerkneutraal (carrier-neutral) datacenter is volledig onafhankelijk van netwerkproviders. Het datacenter herbergt dus verbindingen van meerdere colocatie- en serviceproviders. 

Dit heeft een aantal belangrijke voordelen. Zo kunt u helemaal zelf bepalen welke carrier u gebruikt. U hebt ook de vrijheid om te kiezen voor twee of meer carriers, waardoor u niet afhankelijk bent van één partij. Dit zorgt er ook voor dat u makkelijker van carrier kunt wisselen, omdat er ook in zo’n geval geen noodzaak is om naar een ander datacenter te verhuizen. Tot slot brengt de keuze voor een netwerkneutraal datacenter ook kostenvoordelen met zich mee. Omdat carriers onderling concurreren, zijn de tarieven in netwerkneutrale datacenters vaak lager dan in datacenters die alleen door een specifieke provider worden gebruikt.

4. De Tier classificatie van het datacenter

Het Uptime Institute deelt datacenters op in een viertal categorieën, de zogenoemde Tiers. Die classificatie is gebaseerd op de verwachte beschikbaarheid. Hoe hoger het Tier-niveau, hoe groter de verwachte beschikbaarheid is. We onderscheiden de volgende niveaus:

  • Tier 1 (99,671% beschikbaarheid): de geschatte uitvaltijd van een datacenter uit deze categorie is 1729 minuten of 29 uur.
  • Tier II (99,741% beschikbaarheid): dit komt neer op een geschatte uitvaltijd van 1361 of 23 uur.
  • Tier III (99,982% beschikbaarheid): de geschatte uitvaltijd van dit type is slechts 95 minuten.
  • Tier IV (99,995% beschikbaarheid): dit is het hoogste niveau en komt neer op een geschatte uitvaltijd van 26 minuten.

Zoals u ziet, is er een behoorlijk verschil tussen Tier I-II-datacenters en datacenters die onder de categorie Tier III of IV vallen. Datacenters met een Tier III & IV- classificatie communiceren richting investeerders, klanten en de markt dat de IT-infrastructuur 24 uur per dag en 7 dagen in de week beschikbaar is. 

5. Veiligheid

Het veiligheidsniveau dat een datacenter kan garanderen is ook van belang. De IT-infrastructuur is namelijk de ruggengraat van uw organisatie. Kijk dus ook kritisch naar hoe een datacenter beveiligd is. Zijn er gelaagde beveiligingszones? Is er sprake van continu cameratoezicht? Hoe worden access logs bijgehouden? En hoe is de toegang geregeld? Veel datacenters maken bijvoorbeeld gebruik van biometrische oplossingen voor toegangscontrole en zijn meestal alleen toegankelijk voor een zeer select aantal bevoegde personen.

6. Support

Het migreren naar en installeren van al uw apparatuur in een datacenter is best een ingrijpende klus. Hetzelfde geldt voor het monitoren en onderhouden van de hardware als die eenmaal in het datacenter staat. Veel datacenters bieden support bij het migreren of het op locatie monitoren van uw IT-infrastructuur. Het loont zich vaak om te kijken naar de supportdiensten die een datacenter aanbiedt en die te betrekken bij uw keuze.

7. Energieverbruik en duurzaamheid

Met het oog op het milieu en de stijgende energiekosten is ook het energieverbruik van datacenters een hot topic. Wat doet een datacenter om het energieverbruik zo efficiënt mogelijk in te richten en binnen de perken te houden? In  hoeverre maakt de het datacenter gebruik van groene energie en de maatregelen die genomen kunnen worden om energie te besparen zijn bijvoorbeeld energiezuinige koelinstallaties, het hergebruiken van restwarmte, cold corridors en het gebruiken van slimme verlichting.  

8. Flexibiliteit en toekomstbestendigheid

Ook flexibiliteit en toekomstbestendigheid zijn belangrijke aandachtspunten bij het kiezen van een datacenter. Biedt een datacenter alleen out-of-the-box-oplossingen of is er ook ruimte voor meer maatwerk? En hoe zit het met de capaciteit? Kan het datacenter snel en makkelijk opschalen als daar behoefte aan is? Probeer vanuit het oogpunt van toekomstbestendigheid ook een beeld te krijgen van de financiële stabiliteit van een datacenter. 

9. Extra diensten

Bij de keuze van het Datacenter kijk goed naar de extra toegevoegde waarde die een Datacenter zelf kan aanbieden. In hoeverre kunnen ze aanvullende diensten leveren die voor nu of in de toekomst nodig zijn om uw IT-infrastructuur flexibel te kunnen laten groeien. Denk hierbij aan het leveren van bijvoorbeeld een IAAS-platform voor uw back-ups of innovaties, het migreren naar of het inrichten van een Public Cloud platform of het inregelen van uw cloud infrastructuur. Uw volledige IT infrastructuur onder brengen bij 1 leverancier biedt veel voordelen zoals 1 aanspreekpunt bij storingen, verlagen van maandelijkse kosten en flexibiliteit van contractperiodes.

Laten we kennismaken

Over Eurofiber Cloud Infra

Door de bovengenoemde aandachtspunten te betrekken bij uw keuze, wordt het selecteren van het juiste datacenter een stuk eenvoudiger. De datacenters van Eurofiber Cloud Infra scoren hoog op alle onderdelen. We beschikken over een zestal Tier III-datacenters in de regio’s Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Brabant en Arnhem. Vanaf deze locaties bedienen wij voor een divers spectrum aan klanten zowel grote als kleine IT-omgevingen. Betrouwbaarheid, efficiëntie, duurzaamheid en continuïteit zijn de pijlers onder onze dienstverlening.  Tevens bieden we veel aanvullende diensten op het gebied van Consultancy, Colocatie, Connectiviteit en Cloud.

Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar +31 (0)88 32 827 52 of vul via de onderstaande button het contactformulier in.