Portal
Gerben Vionq
18 okt. 2021

Dataplace & Vionq: een langdurige samenwerking

In 2009 was het idee om een beter datacenter te bouwen dan Gerben van der Veen zelf als gebruiker kon vinden. Bij de implementatie van AFAS sloten Gerben en Vionq oprichter Rutger Schimmel zich drie dagen op om de automatische betalingen en facturatie te organiseren. En met succes! Lees hieronder hoe deze samenwerking is gegaan. 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen

9 oktober 2021 - In 2009 was het idee om een beter datacenter te bouwen dan Gerben van der Veen zelf als gebruiker kon vinden. Bij de implementatie van AFAS sloten Gerben en Vionq oprichter Rutger Schimmel zich drie dagen op om de automatische betalingen en facturatie te organiseren. En met succes. Vandaag is Dataplace met zes datacenters verspreid over Nederland een grote speler op de Nederlandse markt en automatiseerden ze veel van de processen via AFAS.

Je elektronisch patiëntendossier bij de juiste behandelend ziekenhuisarts en de vele pintransacties die je dagelijks doet; voor allebei is het essentieel om de data op een veilige en betrouwbare plek te huisvesten. Hierin voorziet Dataplace. Zij bouwen en exploiteren veilige plekken voor de data, die altijd beschikbaar moet zijn. Gegarandeerd van stroom, koeling, connectiviteit en beveiliging.

kwalitatief betere datacenters

Omdat uitval een enorm grote impact heeft op hun klanten doet Dataplace er alles aan om de beste kwaliteit dienstverlening te geven. Gerben van der Veen, oprichter en directeur legt uit.

“Het idee ontstond in 2009: we wilden het ideale datacenter bouwen. We waren zelf nooit tevreden over de kwaliteit van de datacenters en als provider met grote merken als klant zochten we een oplossing. We zetten op papier hoe het ideale en perfecte datacenter er uit zag. We zijn die kapitaalintensieve uitdaging ook echt aangegaan."

fundament van de digitale economie

“We zochten allereerst naar een digitaal goed bereikbare plek met voldoende stroom. De geschikte locatie vonden we in Alblasserdam, waar sinds 2011 ons eerste datacenter staat. In de fase die volgde is er veel gebeurd. We werden overgenomen en we kochten en bouwden meer datacenters. Dit gaf ons een breed bereik in Nederland. Vandaag zijn we een grote speler en daar ben ik enorm trots op. Bedrijven brengen toch hun hartslagader bij ons binnen en dat vergt vertrouwen.”

de basis in drie dagen gelegd

Bij de verkoop van het bedrijf dat Gerben van der Veen had voor hij Datapace startte, zat de financiële organisatie nog bij het verkochte deel. “De nieuwe eigenaar vond het tijd dat ik mijn eigen finance ging organiseren. Ik zocht een snelle oplossing, sprak met alle ERP systeem aanbieders en koos voor AFAS.

In de implementatie kwam ik Rutger tegen. Hij was Vionq gestart om ondernemers die met AFAS werken, te helpen alles uit het systeem te halen. In drie dagen tijd - we sloten onszelf op met een duidelijke opdracht - richtten we voor Dataplace een financieel proces in. Na die drie dagen waren we in staat om automatische betalingen te doen en ontvangen, konden we inkoopfacturen boeken en verkoopfacturen maken op basis van terugkerende abonnementen. Precies wat we in die fase nodig hadden. De implementatie ging ook makkelijker omdat we van tevoren al wisten wat we eruit wilden halen. Het ging écht resultaat opleveren toen we het kantelpunt bereikte. Want toen we onze abonnementen automatisch gingen factureren, scheelde dat direct enorm veel tijd.”

samenwerkingspartners

“Als je langdurig samenwerkt dan verloopt het natuurlijk ook wel eens wat minder soepel. Mooi voorbeeld van een valkuil waar we instapten is dat we mensen aan het bouwen zetten zonder tussentijdse milestones. Die mensen ontwikkelden vervolgens iets wat mijlenver af stond van wat we hadden bedacht. Daar leer je dan als samenwerkingspartners van. Daarnaast werd ik ook positief verrast! We kregen op een gegeven moment allemaal dashboards tot onze beschikking en via een online portal werd het declaratie proces geautomatiseerd. De app maakt declareren voor onze werknemers supermakkelijk. Ja, toen dacht ik dit is gaaf!”

“Waar Vionq ook heel goed bij hielp was om een framework te maken dat we bij elk nieuw datacenter uniform konden uitrollen. Het blijkt wel dat de keuzes die we samen in het begin maakten en hebben opgepakt, cruciaal zijn geweest voor de groei van Dataplace. Vionq denkt dus mee en levert resultaat op. Bij Dataplace draait de finance afdeling nog steeds op 2,5 FTE. Daar zijn we enorm efficiënt. We krijgen tijd terug en kunnen daarmee meer budget brengen naar bijvoorbeeld marketing of commercie. Dat is waarde creatie.”

De toekomst

“Ik geloof dat Dataplace uiteindelijk het bestellen en opleveren van de standaard diensten nog verder moet gaan automatiseren. Het bestellen van ruimte in ons datacenter moet net zo makkelijk worden als een bestelling op Bol.com: bestellen, betalen met je telefoon en de volgende dag heb je je bestelling binnen, zonder menselijke interactie. Dan kunnen de mensen van Dataplace zich richten op het meedenken en innoveren van de diensten en producten.”

 

Artikel van: Vionq

Nieuws & Pers

Wilt u meer weten over Dataplace?